Magyar Narancs 2002. Marton László Távolodó

 

MAGYAR NARANCS – 2002. december 5.

 

Simuló

Makám és Lovász Irén: Szindbád

(Marton László Távolodó)

 

Etnodzsessz és repetitív zene, kelet-európai és távol-keleti folklór – ezeket a „hívószavakat” jó párszor leírhattuk már, ha éppen a Makám zenekarnál időztünk. Kicsit már kínos is az ismétlésük, de nincs mit tenni: a Makám – immár tizennyolcadik éve – egy ilyen „önazonos” zenekar.

Aminek a legkevésbé sem mond ellent, hogy az utóbbi években a népdalénekes Lovász Irénnel új fejezetet nyitott, hiszen az énekhang megjelenése anélkül tette gazdagabbá és fogyaszthatóbbá, hogy „beáldozta” volna bármelyik meghatározó jegyét. Eddig  két és fél albumot készítettek együtt: a ’99-es SkanZenen Irán Bognár Szilviával osztozott, aztán tavaly  a 9 colinda következett- az egyetlen olyan karácsonyi lemez, amit én éppolyan szívesen hallgatok a fennmaradó háromszázhatvanvalahány napon…

És most itt van a Szindbád – ez a gyermekeknek készült album.

 

 

Aminél fogva az lenne a legszerencsésebb, ha (helyettem) inkább a „célközönsége” ítélné meg, de van bennem egy kis aggodalom: mifelénk azt jelzik az eladási mutatók, hogy a Hupikék törpikék és Pap Rita színvonala felett kevéssé fontos, hogy lemezzel „terheljük” a gyermekeinket.

Márpedig ez most jókora kár. Hiszen Krulik Zoltán kitűnő dalaival bizonyára örömmel azonosulna a képzeletnek, a könnyedségnek, a kedvességnek és a kreativitásnak azon tartománya, amellyel ugye a legtöbb gyermek a világra pottyan, hogy aztán… Az a melegség pedig, ami Lovász Irén hangjából dől, már eleve varázslatos erő, s bizony, ehhez megint csak úgy tudott hozzásimulni a Makám zeneisége, hogy megúszta „önfeladás” nélkül. Természetesen lekerekedtek a szerkezeti elemek, a kortárs  zene és dzsessz kissé meghúzta magát, s a dalok terjedelme is  a szolidabb mértékhez igazodott, de mondom, mindez csak az arányok finomítása, amúgy kimondottan Makám. Az egyik dal kifejezetten az aprónépre szabott, a másik inkább a felmenők kedvébe jár, míg a harmadik kortalan – ezt kéretik megszorozni hattal, és ötven perccel máris beljebb vagyunk.

Tényleg ne mulasszák el, ha javasolhatom.

 

vissza