Demokrata 2001. Kilenc kolinda (Sinkovics Ferenc)
 

DEMOKRATA – 2001.

 

Kilenc kolinda

(Sinkovics Ferenc)

 

Talán nem mi találtuk ki a World Musicot, vagyis a világzenét, de mi erősítettük meg, mi vittük tökélyre. Éppen Krulik Zoltán zenekara, a Makám volt azt, aki főszerepet játszott ebben az 1970-es évek elején. A World Music azóta divat lett, a szó legszorosabb értelmében. Ennek következtésben kissé el is laposodott, érdektelenné vált. A különböző népzenei vonulatok szintézise helyett csupán a leghatásosabb elemek egymás mellé helyezésére törekedetek a gombamód szaporodó World Music zenekarok.

 

 

A Makám elkerülte ezt a csapdát. Bár lemezről lemezre változik valamennyit a zenéje, mégis egységes, csak rá jellemző  muzsikát játszik. Ilyen a most megjelent 9 kolinda is. Bár az egyes daraboknak törvényszerűen más és más a karaktere, hiszen azokat a parasztdalokat, karácsonyi és újévi vallásos énekeket elevenítik fel, melyeket a Kárpát-medence különböző vidékein, főleg román és szláv nyelvterületein kolindának neveznek. Ettől sokszínűbb, egyszersmind programszerűbb ez a lemez, mint a korábbi Makám-cédék. Szívesen mondaná azt az ember, hogy egyfajta zenei kirándulás ez a lemez, jóllehet ezt a kifejezést mások már alaposan elcsépelték. Mindenesetre a Makám, most úgy közelít a különféle népek zenéjéhez, úgy olvasztja magába annak bizonyos elemeit, hogy maga mit sem változik ettől.

A 9 kolinda dalai szépek, különös fényt ad nekik Lovász Irén hangja. Érdekes, hogy az együttes pályájának hosszú, instrumentális szakasza után már másodszor nyúl az emberi hanghoz, vagyis az énekhez. A gyökerekhez való visszatérés lenne ez? Vagy a népzenei jelleg erősítése?

Valószínűleg mind a kettő.

vissza